Solar Zaanstad geeft antwoord op veel gestelde vragen over zonnepanelen
Een zonnepaneel is jouw eigen energieleverancier. Het paneel neemt zonnestralen op en zet dat om in bruikbare energie. Je zal dus enorm besparen op uw energierekening.
Een omvormer is een apparaatje dat de gelijkstroom, dat wordt opgewekt met het zonnepaneel, om zet in bruikbare stroom. Namelijk wisselstroom.
Zonnepanelen worden steeds meer een ‘standaard’ in de Nederlandse samenleving. Met deze duurzame hype kun je niet achterblijven natuurlijk! Zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen: Je bent jouw eigen energieleverancier en na een aantal jaar produceer je gratis stroom!
Je hebt vast wel een gehoord van de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Vaak is dit bij zonnepanelen ook het geval. Duurdere zonnepanelen zullen langer een hoger rendement behalen waardoor je uiteindelijk meer hebt aan een goede investering in plaats van voor het goedkoopste te kiezen.
De opbrengst van zonnepanelen ligt volledig af aan jouw situatie. Dat ligt aan wat voor soort paneel je hebt, hoeveel panelen er op jouw dak liggen, hoe de stand van de zon is ten opzichte van de panelen en nog meer factoren. Gemiddeld brengen zonnepanelen zo’n €800 per jaar op.
Er zijn helaas geen landelijke subsidies meer beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel kun je navragen of jouw gemeente nog wél subsidie verleend voor jouw panelen.
De overheid helpt wel op een andere manier mee. Je kunt namelijk de 21% BTW terugvragen bij de belastingdienst. Dit geldt voor het gehele investeringsbedrag.
Stroom dat je niet gebruikt kun je salderen. Dit betekend dat je het stroom terug levert aan een energiemaatschappij tegen de energieprijs.
De term kW staat voor kilowatt. Kilowatt is een eenheid die wordt gebruikt om het energievermogen uit te drukken. Wp staat voor Wattpiek en kan worden omschreven als een meeteenheid die kan worden gehanteerd om het vermogen van een zonnepanelensysteem aan te duiden.
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Vaak is regen genoeg om de panelen schoon te maken. Dit betekend niet dit voldoende is voor 30 jaar. Er zal heel soms wat aan onderhoud gedaan moeten worden.
Krassen op je zonnepanelen brengen allerlei gevolgen met zich mee. Zo hecht vuil zich makkelijker aan zonnepanelen met krassen. Daarnaast hebben krassen op de panelen in bepaalde gevallen een negatief effect op de op de opbrengst van de zonnepanelen en tevens ook op de levensduur.
In de wintermaanden is er minder zon maar er is alsnog een hoop daglicht. Dit gefilterde zonlicht is voor een aantal typen zonnepanelen al genoeg om energie mee op te wekken. Zonnepanelen wekken in de wintermaanden dus ook energie op om uw huis van stroom te voorzien.
Je kan je zonnepanelen sneeuwvrij maken, maar doe het alleen als jij er makkelijk bij kan. Het is in principe niet nodig (tenzij er een dik pak sneeuw op ligt). De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo geïnstalleerd dat ze makkelijk tegen 10 centimeter sneeuw kunnen. Als de temperatuur weer iets gaat stijgen smelt het ijslaagje er zo vanaf.
Zonnepanelen werken al bij daglicht. Bij zon leveren de panelen natuurlijk meer op maar ze leveren voldoende stroom om jou van energie te voorzien.
Ja, helaas wel. Vaak wordt er wel een garantie gegeven dat de panelen na 25 jaar nog zo’n 80% van het startvermogen houden.
Wattpiek is een eenheid die aangeeft hoeveel stroom jou zonnepanelen precies opwekken. Het is een meeteenheid die wordt gebruikt om aan te duiden over hoeveel elektrisch vermogen een zonnepaneel beschikt. Hoe hoger het aantal wattpiek is, des te meer energie jou zonnepaneel opwekt. Helaas schijnt de zon nergens in de wereld elk uur van de dag. Het is dus helaas niet zo dat et ook daadwerkelijk, bijvoorbeeld 350 wattpieken (wp) oplevert. Daarom is het handig om te weten dat in Nederland 1 Wp ongeveer 0,88 Wp oplevert. Over het algemeen wordt er in Nederland gerekend met 88% van het aantal wattpiek. Een zonnepaneel levert de meeste stroom op als het gericht is naar het zuiden en in een hoek van 35 tot 40 graden staat.
Veel mensen weten niet dat zonnepanelen die op het westen staan, zo ongeveer 16% minder vermogen behalen dan zonnepanelen die op het zuiden staan. Ook is het handig om je zonnepanelen alleen te plaatsen als er weinig schaduw aanwezig is. Het verschil tussen zonnepanelen die altijd in direct zonlicht staan en zonnepanelen die soms in de schaduw staan is soms wel een facto 8.
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van een materiaal dat silicium genoemd wordt. Wanneer er zonlicht op de panelen schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading en de negatieve lading. Deze stroom die daardoor opgewekt wordt noemen we gelijkstroom. De omvormer zet deze stroom dan weer om is wisselstroom. Deze wisselstroom is dezelfde soort stroom als die uit je stopcontacten komt. De omvormer zet stuurt deze stroom dan vervolgens het elektriciteitsnet op. En de stroom is dan klaar om gebruikt te worden.
Als je zonnepanelen aanschaft kan je je eigen elektriciteit opwekken. Hierdoor hoef je dus minder, of geen, energie van de energieleverancier te betalen. Ook als je weinig zonnepanelen hebt, of zonnepanelen met een lager rendement; kan het zo zijn dat je in de zomer je huis met 100% eigen opgewekte energie kan voorzien. Hierdoor ben je dus bijna tot geen geld meer kwijt voor je stroomrekening. Wel is het zo dat de aanschaffing van zonnepanelen een behoorlijke investering is. Maar dit verdient zich al heel snel terug.
Zoals we je eerder al vertelde wordt de stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen 100% groene energie. Bij het opwekken komt dus ook geen CO2 vrij. Dit bespaart per jaar tot wel 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel. Hierdoor kunnen we het broeikaseffect tegengaan. Dit is dus nog een extra goede reden om zonnepanelen aan te schaffen. Want op dit moment stijgt de CO2 waarde op aarde nog steeds erg snel.
Als je investeert in zonnepanelen, verhoog je ook gelijk de waarde van je huis. Dit komt doordat je energielabel hoger wordt als je zonnepanelen aanschaft. Als je je huis uiteindelijk verkoopt, hoef de koper deze moeite en investering niet meer te doen. Hij profiteert dus zonder iets te doen van lagere energiekosten. Hierdoor wordt je huis dus duurder en maak je ook nog eens meer winst bij verkoop van je huis. Om een beeld te creëren van hoeveel je huis nou daadwerkelijk stijgt in prijs, hebben we dit voorbeeld voor je gemaakt:
Als je 3.500 euro hebt geïnvesteerd in 6 zonnepanelen. Dan stijgt de waarde van je huis zo ongeveer met 7.000 euro
Het is niet altijd handig om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is erg belangrijk om te weten, voordat je zometeen helemaal geen rendement behaalt met je zonnepanelen. Als er schaduw op je dak staat omdat er een boom of een ander gebouw voor staat. Is het niet verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Echter is het wel zo dat je ook met schaduw zonne-energie op kan wekken. Maar dit kan een factor 8 schelen. Ook als je maar een klein dakoppervlakte hebt waar je maar 1 of 2 panelen kwijt kan. Is het ook niet de moeite waard om zonnepanelen te laten plaatsen.
De echte hartjewinter maanden januari en februari, tellen voor zonnepanelen eigenlijk amper mee. Ze zijn in deze maanden zelf maar goed voor ongeveer 3 procent van de totale jaaropbrengst. Als je kijkt naar een warme maand, is Juni zelfs goed voor 12% van de totale jaaropbrengst.
Als er een dik pak sneeuw op je zonnepanelen ligt, kan het ervoor zorgen dat de zonnepanelen weinig tot geen licht opvangen. En dit heeft dan weer als resultaat dat het amper energie produceert. In de winter is de opbrengst altijd lager dan in de zomer. Dit heeft te maken met het aantal zonuren op een dag. Wel is het zo dat de zonnepanelen niet defect kunnen raken van een pak sneeuw.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst. Hierna behalen juni en juli de meeste opbrengst. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst.
